Tuesday, February 11, 2014

Samosa Sardin Spicy

Assalamualaikum,

Hari ni aku just nak kongsi resepi pulak. Ala biasa-biasa punya resepi jak pun hehe.
Samosa Sardin,tapi aku buat yang pedas lah sebab bab-bab pedas ni memang fav sejak zaman anak dara lagi.

Untuk Inti samosa ni,aku just gunakan sardin ( Ayam Brand ) sedia pedas,ada lambang cili. Bawang besar aku potong | hiris sederhana dan aku masak bersama sayur campur ( carrot,bean,corn ). Macam biasalah cara masak dia just tumis. Inti samosa ni terpulang pada selera masing. Tapi sangat sedap jika berintikan ayam | daging . Untuk gamkan kulit popiah,aku gunakan putih telur.

So,sekarang ni aku tengokkan cara aku lipat kulit popiah. Memula tu memang tak jadi sebenarnya,tapi semangat nak makan dan hasilkan samosa akhirnya berjaya juga aku haha.

Cara lipat samosa ^_^

Bentangkan kulit popiah seperti ini

Letakkan inti seperti ini ditengah

Sapukan putih telur disekeliling popiah

Lipatkan bucu pertama seperti ini

Kemudian sebelah lagi,temukan untuk dapatkan bucu segi tiga

Tarik bucu sebelah atas ke bawah seperti ini


Bucu bahagian bawah lipatkan ke atas

Juga lipatkan bucu sebelahnya untuk dapatakn hasil segi tiga tepat

Hasilnya akan jadi seperti ini ( muka hadapan samosa )




Macamna kawan-kawan?? senang bukan untuk hasilkan sebijik samosa. Haha ini jer step yang aku terer sebenarnya,kalau nak ikut step orang pakar,memang tak terhasillah samosa aku hehe. So gorengkan pada suhu api sederhana yer,sebab kulit popiah ni agak nipis nanti terhangus la pulak samosa haha. Selamat Mencuba!! ^_^

Tadaa!! inilah hasilnya sesudah digoreng ^_^


1 comment: